Μόλις ετοιμαστεί το HTEC, θα εμφανιστούν και οι σπουδαστές

Haas Automation Europe

‚‚Μόλις ετοιμαστεί το HTEC, θα εμφανιστούν και οι σπουδαστές‘‘ της Haas Automation Europe

Η επαρχιακή δευτεροβάθμια τεχνική σχολή Bilzen στο Munsterbilzen του Βελγίου, ένα πιστοποιημένο κέντρο τεχνικής εκ

Η επαρχιακή δευτεροβάθμια τεχνική σχολή Bilzen στο Munsterbilzen του Βελγίου, ένα πιστοποιημένο κέντρο τεχνικής εκπαίδευσης της Haas (Haas Technical Education Centre, HTEC) κοντά στην ολλανδική συνοριακή πόλη Maastricht, λέει ότι οι εργαλειομηχανές Haas που διαθέτει προσφέρουν πλεονεκτήματα στους σπουδαστές και την τοπική βιομηχανία, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που μπορούν να προσφέρουν τα κοινά κολλέγια. Επιπλέον, οι εργαλειομηχανές Haas είναι τόσο ανταποδοτικές στη χρήση τους, που ακόμη και οι σπουδαστές χωρίς ιδιαίτερη ακαδημαϊκή κλίση πρωτεύουν στο χειρισμό των εργαλειομηχανών CNC της Haas.

Πριν από καιρό, η πιθανότητα να γίνει η επαρχιακή δευτεροβάθμια τεχνική σχολή Bilzen (PSSB) στο Βέλγιο κέντρο τεχνικής εκπαίδευσης της Haas (HTEC) ήταν ουσιαστικά μηδαμινή. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2014, η σκληρή δουλειά, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο των διδασκόντων και διοικούντων της απέφεραν καρπούς. Από τότε, ούτε η σχολή ούτε οι σπουδαστές της ξαναέστρεψαν το βλέμμα τους στο παρελθόν.

“Πριν μερικά χρόνια, θέλαμε να γίνουμε HTEC, αλλά μας είπαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό με το μηχανουργείο που είχαμε”, εξηγεί ο Luc Valkeneers, τεχνικός διευθυντής του PSSB. “Τα κριτήρια του προγράμματος HTEC είναι πολύ αυστηρά. Έτσι, κάναμε μερικές σημαντικές αλλαγές και πέρυσι συμμετείχαμε σε ένα συνέδριο HTEC στη Δανία, κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς απέδειξε στην Haas ότι ενδιαφερόμασταν πραγματικά. Έτσι, ενθουσιαστήκαμε όταν συμφωνήσαμε να γίνουμε HTEC και όταν τελικά ανοίξαμε πέρυσι το Νοέμβριο.”

Το PSSB επένδυσε στην πρώτη του εργαλειομηχανή Haas πριν από 10 χρόνια περίπου.
Σήμερα, το μηχανουργείο του διαθέτει τρία μοντέλα: δύο κέντρα κατεργασίας CNC και έναν τόρνο CNC.

“Εδώ μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα – διαθέτουμε τις εργαλειομηχανές για το σκοπό αυτό, οπότε το μόνο που χρειαζόμαστε είναι φαντασία”, λέει ο διδάσκων μηχανολογίας Danny Van de Voorde, ο οποίος επιβλέπει τις εργαλειομηχανές της Haas.

Όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο HTEC χρησιμοποιούνται ουσιαστικά σε κάποια πραγματική εφαρμογή – αυτό το πρότζεκτ ονομάζεται Mobile Schools (www.mobileschool.org). Το Mobile School NPO είναι ένας βελγικός οργανισμός με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή βοήθειας στα παιδιά του δρόμου σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας κινητά σχολικά καροτσάκια και κατάρτιση σε άτομα που εργάζονται στους δρόμους της περιοχής. Τα εξαρτήματα που απαιτούνται για το πρότζεκτ Mobile Schools κατασκευάζονται στο PSSB, με τη βοήθεια εργαλειομηχανών της Haas.

“Έχουμε ήδη παράσχει τα εξαρτήματα για 38 Mobile School σε τέσσερις ηπείρους: Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική και Ευρώπη”, λέει ο κος Van de Voorde. “Μετά από 15 χρόνια, σήμερα εργαζόμαστε σε ένα νέο πρωτότυπο που θα βελτιώσει το πρότζεκτ ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, κατασκευάσαμε ένα φρένο για τον πίσω τροχό. Μερικές φορές, όταν συζητάμε πάνω σε νέα εξαρτήματα, οι σπουδαστές εντοπίζουν κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει ή να επιταχύνει την κατασκευή – ίσως κάτι που εγώ δεν είχα διαπιστώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν ο εκπαιδευόμενος γίνεται καλύτερος από τον εκπαιδευτή, τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει;”

Σύμφωνα με τον κο Van de Voorde, αρκούν μόλις τρία μαθήματα για έναν σπουδαστή χωρίς οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία σε εργαλειομηχανές, για να φτάσει να κατασκευάζει τελικά προϊόντα στις εργαλειομηχανές Haas.

“Αυτό είναι καλό διότι είναι φυσικό οι σπουδαστές μας να θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα”, λέει. “Αν χρειάζονται έξι μήνες για να αρχίσουν να παράγουν εξαρτήματα, οι πιθανότητες να παραμείνουν στο χώρο είναι λιγότερες.”

Και ο κος Valkeneers προσθέτει: “Από τότε που γίναμε HTEC, είμαστε πλέον ένα πολύ διαφορετικό μηχανουργείο. Έχουμε εκσυγχρονίσει τα πάντα και το έχουμε μετατρέψει σε πιο επαγγελματικό περιβάλλον. Άλλες σχολές ζηλεύουν λίγο την πρόοδό μας”, λέει χαμογελώντας, “μας ρωτούν πώς μπορούν να στέλνουν τους σπουδαστές τους σε μας για να εκπαιδευτούν!”

Οι νέοι στο PSSB εργάζονται σε εργαλειομηχανές της Haas για 2-3 χρόνια και τελειώνουν σε ηλικία 18 χρονών, λαμβάνοντας ένα πτυχίο τεχνικού λυκείου στο τέλος των σπουδών τους. Αφιερώνουν 7 ώρες την εβδομάδα συνολικά στις εργαλειομηχανές, στα πλαίσια των μαθημάτων τους.

“Έχουμε παρατηρήσει ότι, από τότε που γίναμε HTEC, οι σπουδαστές μας έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον για εργασία”, λέει ο κος Valkeneers. “Εάν συμμετέχουν σε ένα πρότζεκτ και αυτό για κάποιο λόγο καθυστερεί, συχνά συνεχίζουν τη δουλειά και μετά τις ώρες μαθημάτων της σχολής. Έρχονται ακόμη και κάποιες μέρες που δεν έχουμε προγραμματισμένα μαθήματα και θέλουν να δουλέψουν στις εργαλειομηχανές. Κάποιοι από τους σπουδαστές μας που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πιο θεωρητικά μαθήματα, αποδίδουν εξαιρετικά όταν εργάζονται στις εργαλειομηχανές της Haas. Αυτό δίνει τόσο στους ίδιους όσο και σε μας τεράστια ικανοποίηση.”

Η ανταμοιβή για όλους τους σπουδαστές που θα αποφοιτήσουν επιτυχώς από το PSSB είναι η ευκαιρία να βρουν μια θέση εργασίας ως τεχνικοί σε κάποιο από τα πολλά εργοστάσια της περιοχής. Για παράδειγμα, μια εταιρεία στο γειτονικό Genk, η GMF Genker Machinenfabriek (που και αυτή χρησιμοποιεί εργαλειομηχανές της Haas και τις διαφημίζει με ενθουσιασμό), ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια προσλαμβάνοντας έναν απόφοιτο του PSSB και σήμερα διαθέτει ήδη πέντε. Η επιχείρηση απασχολεί μόνον 15 εργαζόμενους συνολικά και τώρα πλέον επιμένει να προσλαμβάνει μόνον αποφοίτους από το PSSB.

Χάρη εν μέρει στο πρόγραμμα HTEC, το PSSB είναι σαφώς σε θέση να αυξήσει την επαγγελματική γνώση, τις δεξιότητες και την παρακίνηση των σπουδαστών του και να τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Αυτό, με τη σειρά του, εξασφαλίζει ότι οι εταιρείες της περιοχής μπορούν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν ένα λαμπρό μέλλον τόσο στους σπουδαστές όσο και στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Για μια σχολή που κάποτε δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει HTEC, το PSSB δείχνει πλέον στους άλλους πώς ακριβώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα.


Περισσότερα νέα

Η Haas Automation Europe παρουσιάζει στην αγορά το σύστημα τηλεπαρακολούθησης HaasConnect για όλες τ...
Η Haas Automation Europe (HAE) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το ίδρυμα Gene Haas (Gen...
Το ιδιαίτερα δημοφιλές Κέντρο διάτρησης/σπειροτόμησης DT-1 της Haas Automation, Inc. διατίθεται πλέον με εν σειρά
Η Haas Automation Europe ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε τη διοργάνωση ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου συνεδρίου Κέντρων Τε
Η Haas Automation Europe είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι $425.000 (δηλ. €377.000) από το ίδρυμα Gene
Διεύθυνση
Mercuriusstraat 28
1930
Zaventem
Βέλγιο
Τύπος επιχείρησης
Κατασκευαστής
Περιοχές εξαγωγών
Ευρώπη
Πιστοποιητικά
DIN EN ISO 9001:2008
Σύσταση
1983