Κατάλογος
Κατάλογος

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Βραβείο Eppendorf για νέους Ευρωπαίους

Το Investigators 2024 πηγαίνει στον Clemens Plaschka, Αυστρία

Αμβούργο, 28 Ιουνίου 2024
Φέτος, η εταιρεία βιοεπιστημών Eppendorf SE, με έδρα το Αμβούργο, απονέμει για 29η φορά το σημαντικό ερευνητικό της βραβείο. Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της καθηγήτριας Laura Machesky, Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο, επέλεξε τον Dr. Clemens Plaschka, IMP - Institute of Molecular Pathology, Βιέννη, Αυστρία, ως νικητή του βραβείου Eppendorf Award for Young European Investigators 2024.
Ο Clemens Plaschka, γεννημένος το 1989, λαμβάνει το βραβείο των 20.000 ευρώ για την έρευνά του σχετικά με τις μοριακές μηχανές που παράγουν και εξάγουν το αγγελιοφόρο RNA. Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση των πρωτοποριακών ανακαλύψεών του που αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς παραγωγής και ωρίμανσης του mRNA. Στην παραγωγή του mRNA εμπλέκονται διάφορες πολύπλοκες κυτταρικές μηχανές, οι οποίες επεξεργάζονται και ελέγχουν την ωρίμανση και την τελική εξαγωγή του mRNA από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα.

"Οι δομικές και μηχανιστικές μελέτες του Plaschka έχουν παράσχει θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα εκφράζουν τα γονίδια, και το έργο του έχει επιπτώσεις στις ανθρώπινες ασθένειες στις οποίες εμφανίζονται μεταλλάξεις σε βασικούς μηχανισμούς επεξεργασίας του mRNA", δήλωσε η κριτική επιτροπή.

Clemens Plaschka: "Είμαι πολύ χαρούμενος που λαμβάνω το βραβείο Eppendorf για Νέους Ευρωπαίους Ερευνητές 2024. Το βραβείο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη αναγνώριση για την εξαιρετικά κινητοποιημένη ερευνητική μας ομάδα, οι προσπάθειες της οποίας κατέστησαν δυνατή την επίτευξη αυτού του στόχου. Είμαι επίσης πολύ ευγνώμων για την εξαιρετική υποστήριξη από το IMP και την Boehringer Ingelheim, το ERC, τους συναδέλφους μας στο Βιοκέντρο της Βιέννης και εκτός, καθώς και την οικογένειά μου. Το βραβείο αναγνωρίζει τη συμβολή μας στην αποκάλυψη των δομικών μηχανισμών με τους οποίους σχηματίζεται ένα ανθρώπινο mRNA. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Τα επόμενα χρόνια, ανυπομονούμε να κατανοήσουμε περαιτέρω τις μοριακές διαδικασίες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται και καταστρέφεται ένα mRNA."Εκτός από τον νικητή του βραβείου Eppendorf 2024, τιμήθηκαν και δύο φιναλίστ.
Η Irma Querques, επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής ομάδας στα εργαστήρια Max Perutz του Πανεπιστημίου της Βιέννης, λαμβάνει το βραβείο για το έργο της στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τη γενετική χειραγώγηση με τη μεσολάβηση τρανσποζονίων και την αποκάλυψη της δομικής βάσης για τη σχετιζόμενη με το CRISPR μετατόπιση. "Το έργο της Querques δεν παρέχει μόνο νέες
μηχανιστικές γνώσεις σχετικά με το πώς αυτές οι κινητές μονάδες επιτρέπουν την τοποθεσιακή εισαγωγή, αλλά και νέες προγραμματιζόμενες στρατηγικές για στοχευμένη γενετική τροποποίηση", δήλωσαν οι κριτές.
Ο Phong Nguyen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Hubrecht στην Ουτρέχτη, τιμάται για την έρευνά του σχετικά με τους μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς της αναγέννησης της καρδιάς. Ανακάλυψε μια λεπτομερή αλληλουχία μοριακών γεγονότων που ελέγχουν την αποικοδόμηση και την αναδόμηση δομικών στοιχείων στον καρδιακό μυ, επιτρέποντας στα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να ενσωματωθούν λειτουργικά πίσω στην τραυματισμένη καρδιά. Η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι η ανακάλυψή του παρέχει μια θεμελιώδη εικόνα της βιολογίας της αναγέννησης των ιστών και παρέχει νέους στόχους για μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στον καρδιακό τραυματισμό.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2024 στο Κέντρο Προηγμένης Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους υποβολής αιτήσεων, τα κριτήρια επιλογής και τους προηγούμενους νικητές του βραβείου Eppendorf για νέους Ευρωπαίους ερευνητές μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.eppendorf.com/award.

Με το Βραβείο Eppendorf για Νέους Ευρωπαίους Ερευνητές, το οποίο ξεκίνησε το 1995, η
Eppendorf SE αναγνωρίζει το εξαιρετικό ερευνητικό έργο στον τομέα της βιοϊατρικής και η
υποστηρίζει νέους επιστήμονες στην Ευρώπη έως 35 ετών. Το βραβείο Eppendorf
απονέμεται σε συνεργασία με το επιστημονικό περιοδικό Nature. το βραβείο αποφασίζεται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Laura Machesky (Πανεπιστήμιο Cambridge, UK), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, UK), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Ben Lehner ((Wellcome Sanger Institute, Cambridge, UK, Center for Genomic Regulation PRBB, Βαρκελώνη, Ισπανία), Stefan Raunser (Max Planck Institute of Molecular Physiology, Dortmund) και Michael Sixt (Institute of Science and Technology Austria ISTA, Klosterneuburg, Αυστρία).

Περισσότερα νέα

Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία της καθηγήτριας Laura Machesky, επέλεξε την έρευν...

Τα εργαστήρια εξαρτώνται από τις υψηλές επιδόσεις και την αξιοπιστία των πλακών που χρησιμοποιούν...