Κατάλογος
Κατάλογος

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Η έρευνα για τα προστατευτικά αντανακλαστικά των αεραγωγών κερδίζει το βραβείο Eppendorf & Science 2024

Η Αμερικανίδα επιστήμονας Laura Seeholzer, Ph.D., μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο Eppendorf & Science 2024 για τη νευροβιολογία για το έργο της σχετικά με τη διαλεύκανση του ρόλου των νευροενδοκρινικών κυττάρων των αεραγωγών στην αντίδραση σε εξωτερικές απειλές.

"Το δοκίμιο της Laura Seeholzer περιγράφει έξοχα πώς εντόπισε μια ομάδα νευροενδοκρινικών κυττάρων του λάρυγγα και της τραχείας που προστατεύουν τους αεραγωγούς μας" εξήγησε ο Δρ Peter Stern, ανώτερος συντάκτης στο περιοδικό Science και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου. "Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων οδηγεί σε αντανακλαστικά προστασίας των αεραγωγών μέσω της αλληλεπίδρασης με αισθητήριους νευρώνες που νευρώνουν τους αεραγωγούς".

"Το νερό που "μπαίνει σε λάθος σωλήνα" ή η παλινδρόμηση του στομαχικού οξέος στους αεραγωγούς είναι βαθιά δυσάρεστες εμπειρίες που προκαλούν προστατευτικά αντανακλαστικά όπως ο βήχας, η φίμωση και η κατάποση", λέει ο Seeholzer. "Διαπιστώσαμε ότι ένας σπάνιος τύπος κυττάρων στο επιθήλιο των αεραγωγών, που ονομάζονται νευροενδοκρινικά (ΝΕ) κύτταρα, ανιχνεύουν αυτά τα βλαβερά ερεθίσματα. Μετά από διέγερση, τα κύτταρα ΝΕ της τραχείας και του λάρυγγα απελευθερώνουν έναν συγκεκριμένο τύπο νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί τους κοντινούς αισθητήριους νευρώνες, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγούν προστατευτικά αντανακλαστικά όπως η κατάποση και ο βήχας".

Τα λαρυγγικά και τραχειακά ΝΕ κύτταρα είναι κρίσιμοι, προηγουμένως παραγνωρισμένοι κυτταρικοί πληθυσμοί που προστατεύουν τους αεραγωγούς μας. Ο Seeholzer στοχεύει να κατανοήσει κατά πόσον η δυσλειτουργία των ΝΕ κυττάρων συμβάλλει στην αυξημένη πιθανότητα εισρόφησης καθώς οι άνθρωποι γερνούν ή σε ασθένειες όπου τα κρίσιμα αντανακλαστικά των αεραγωγών διακυβεύονται.

"Θέλω να ευχαριστήσω την Eppendorf και το περιοδικό Science για τον εορτασμό των νέων εκπαιδευομένων στη νευροβιολογία τις τελευταίες δύο δεκαετίες", λέει ο Seeholzer. "Πάντα μου άρεσε να διαβάζω αυτά τα δοκίμια και η επιλογή μου ως φετινού νικητή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και τιμές της νεαρής μου καριέρας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Dr. David Julius και τους συναδέλφους μου στο εργαστήριο για τη δημιουργία ενός ενθουσιώδους και υποστηρικτικού εργαστηριακού περιβάλλοντος, όπου είναι χαρά να πηγαίνω στη δουλειά κάθε μέρα".

Αναγνωρίστηκαν επίσης δύο φιναλίστ. Η Rosemary Cater, Ph.D., Senior Research Fellow & Group Leader στο University of Queensland, Brisbane, Αυστραλία, για την εργασία της που αποκαλύπτει μοριακές λεπτομέρειες για το πώς μεταφέρονται στον εγκέφαλο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χολίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και η Claudia Kathe, Ph.D., Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, Ελβετία, για την εργασία της στη διαλεύκανση του ρόλου των νευρωνικών πληθυσμών στο νωτιαίο μυελό στην αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας.

"Η Eppendorf και το περιοδικό Science απονέμουν αυτό το υψηλού κύρους βραβείο από το 2002. Από την έναρξή του, το βραβείο έχει αναγνωρίσει πάνω από 70 νικητές και φιναλίστ, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα τους", δήλωσε ο Axel Jahns, Ph.D., Vice President Corporate Citizenship & Governmental Affairs της Eppendorf SE. "Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες του 2024 για τα εκπληκτικά τους επιτεύγματα".

Περισσότερα νέα

Το Investigators 2024 πηγαίνει στον Clemens Plaschka, Αυστρία

Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία της καθηγήτριας Laura Machesky, επέλεξε την έρευν...