Κατάλογος
Κατάλογος

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Το CMM ZEISS PRISMO της νέας γενιάς μειώνει τη διάρκεια του προγράμματος μέτρησης κατά 74%

Η ZEISS και η Starrag εισέρχονται σε μια νέα εποχή διασφάλισης ποιότητας στην αεροδιαστημική βιομηχανία

Η ZEISS επιδεικνύει τις επιδόσεις του νέου ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis στο πλαίσιο ενός πιλοτικού έργου που πραγματοποιείται στην Starrag: Εξοπλισμένο με το πακέτο ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications, το CMM σκοράρει με την υψηλή ακρίβεια μέτρησης και την υψηλή παραγωγικότητά του. Ο σημαντικά μειωμένος κατά 80 % χρόνος ορισμού του άξονα του περιστροφικού τραπεζιού και η βελτιστοποιημένη αλληλεπίδραση με το λογισμικό ZEISS CALYPSO είναι μερικά μόνο από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα.

Ο όμιλος Starrag Group, με έδρα το Rorschacherberg της Ελβετίας, κατασκευάζει κέντρα κατεργασίας για λύσεις παραγωγής που επεξεργάζονται πτερύγια στροβίλων, πτερύγια και άλλα εξαρτήματα. Οι εφαρμογές στην αεροναυπηγική βιομηχανία αποτελούν σημαντική εστίαση. Η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον κλάδο και οι απαιτήσεις για την ακρίβεια μέτρησης έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές τα τελευταία χρόνια. Οι αυξανόμενες και πολύ διαφορετικές ανάγκες των πελατών παγκοσμίως απαιτούν από την Starrag να παρέχει εξαιρετικά αποτελεσματικές μετρήσεις που παρέχουν πολύ γρήγορα, εξαιρετικά ακριβή και εύκολα αναπαραγώγιμα αποτελέσματα.

Σε αυτό το πιλοτικό έργο, το ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis χρησιμοποιήθηκε στο εργαστήριο δοκιμών για την εκτέλεση κρίσιμων και απαιτητικών μετρήσεων. Η Starrag ήταν πολύ εντυπωσιασμένη από τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ο Roland Ziltener, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ποιότητας της Starrag, το θέτει με λίγα λόγια: "Παραδοσιακά, η ακρίβεια είναι αργή στην τεχνολογία μέτρησης. Όμως με το ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis με λειτουργία επιτάχυνσης ZEISS CMM για αεροδιαστημικές εφαρμογές, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο." Ο Ziltener εξηγεί χαμογελώντας: "Οι πελάτες του αντιδρούν πάντα με "γοητεία και ελαφρύ σοκ" όταν βλέπουν με πόση ακρίβεια και ταχύτητα λειτουργεί αυτή η CMM νέας γενιάς.

Roland Ziltener Επικεφαλής διαχείρισης ποιότητας, Starrag Group Η ταχύτητα και η ακρίβεια ήταν κάπως αντιφατικές, μέχρι που εγκαταστήσαμε τη νέα γενιά του ZEISS PRISMO fortis.
Μια νέα προσέγγιση για εφαρμογές με περιστροφικό τραπέζι
Το ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis είναι εξοπλισμένο με ένα εξαιρετικά δυναμικό περιστροφικό τραπέζι που μειώνει σημαντικά τους χρόνους μέτρησης. Το πακέτο ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications συνδυάζει επίσης τις δύο επιλογές μέτρησης με περιστροφικό τραπέζι ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) και ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Βελτιώνοντας την ταχύτητα τοποθέτησης του περιστροφικού τραπεζιού και την ταχύτητα ορισμού του άξονα, προσφέρουν μια νέα προσέγγιση στις εφαρμογές περιστροφικών τραπεζιών. Το ZVRA μειώνει το χρόνο ορισμού του άξονα από 60 σε 12 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει μια αξιοσημείωτη εξοικονόμηση χρόνου της τάξης του 80 % σε μια διαδικασία που η Starrag πραγματοποιεί για κάθε τεμάχιο εργασίας. Η υψηλότερη ταχύτητα τοποθέτησης σημαίνει επίσης ότι απαιτούνται λιγότεροι αισθητήρες. Αυτό σημαίνει ότι οι μετρήσεις είναι όχι μόνο ταχύτερες, αλλά και πιο ευέλικτες. Όσον αφορά την αμοιβαία υποστήριξη, η ZEISS και η Starrag αντάλλαξαν δεδομένα γεωμετρίας και συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων παρακολούθησης περιγράμματος που μπορούν να επεξεργάζονται ακόμη καλύτερα δύσκολες γεωμετρίες. Η ZEISS βοήθησε επίσης την Starrag στην πράξη με εκπαίδευση και υποστήριξη.

Η εφαρμογή της νέας λύσης στο εργοτάξιο κύλησε ομαλά. Στο πλαίσιο αυτό, η Starrag μπόρεσε επίσης να ανατρέξει στην πολυετή εμπειρία της με το λογισμικό ZEISS CALYPSO. Για παράδειγμα, ο απλός διδακτικός προγραμματισμός των περιγραμμάτων είναι ήδη εγγυημένος και, σύμφωνα με τον Ziltener, η εξοικείωση της ομάδας με την τελευταία έκδοση λογισμικού και τις διάφορες αναβαθμίσεις του νέου ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis "δεν ήταν καθόλου δύσκολη". Η Starrag δεν στηρίζεται μόνο σε απλές αξιολογήσεις των τεμαχίων εργασίας σε σχέση με την επιτυχία/αποτυχία, αλλά και σε υψηλής ποιότητας ανατροφοδότηση για τον προσδιορισμό της απόδοσης της μηχανής: το ZEISS CALYPSO πληροί αυτές τις απαιτήσεις παρέχοντας εξαιρετικά ακριβή και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, ενώ παρέχει επίσης τα δεδομένα και τα γραφικά που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη. Με την απλή ανάλυση των αποτελεσμάτων, το λογισμικό διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της Starrag και των προμηθευτών, καθώς παρέχει μια "πολύ καλή βάση για συζήτηση" σχετικά με τις αποκλίσεις και τις λύσεις.

Οι μετρήσεις είναι τώρα 74% ταχύτερες με επαρκή ακρίβεια
Πάνω απ' όλα, το πιλοτικό έργο έδειξε σαφή αύξηση της παραγωγικότητας. Ο Ziltener σημειώνει ότι η Starrag μπορεί να μετρήσει περισσότερα εξαρτήματα σε λιγότερο χρόνο και "με την ίδια ακρίβεια που είχαμε και πριν". Το πιο προφανές παράδειγμα της αύξησης της παραγωγής είναι ότι η Starrag χρειάζεται 74% λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το τυπικό της πρόγραμμα για τη μέτρηση πτερυγίων στροβίλων. Το πρόγραμμα χρειαζόταν 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, με έμφαση στην επαναληψιμότητα. Σήμερα, χρειάζεται μόνο 70 δευτερόλεπτα για να παραδώσει ακριβή και αναπαραγώγιμα αποτελέσματα. Αυτό δίνει στην εταιρεία μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των παραμέτρων και των προς μέτρηση τεμαχίων εργασίας. Με τον μεγάλο αριθμό πτερυγίων και προφίλ στροβίλων προς μέτρηση, τα οφέλη αυξάνονται σημαντικά. Ο Ziltener εξηγεί ότι η νέα γενιά ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis με την υψηλή ακρίβεια μέτρησης σε υψηλή ταχύτητα "εκπλήσσει όλους τους τελικούς πελάτες επιτόπου", καθώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά θεωρούνταν προηγουμένως πάντα αντιφατικά.

Σύμφωνα με τον Ziltener, η νέα λειτουργία ZEISS PowerSaver "συμβάλλει μαζικά στην ικανότητά μας να εξοικονομούμε ενέργεια" - ένα πλεονέκτημα βιωσιμότητας που είναι ακόμη πιο σημαντικό ενόψει της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Το ZEISS PowerSaver είναι εύκολο στη λειτουργία και χρειάζεται να προγραμματιστεί μόνο μία φορά. Αυτή η λειτουργία μειώνει την κατανάλωση στο μηδέν κατά τη διάρκεια των καθορισμένων από τον χρήστη χρόνων διακοπής λειτουργίας και εκτελείται αυτόματα στο παρασκήνιο. Με το νέο σύστημα που βασίζεται σε λέιζερ, οι ταχύτητες μπορούν να μειωθούν αυτόματα σε περίπτωση κινδύνου και στη συνέχεια να αυξηθούν ξανά.
Αυτός ο συνδυασμός ασφάλειας και επιδόσεων εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο λειτουργικής ασφάλειας, το οποίο αποτελεί φυσικά βασική προτεραιότητα της Starrag. Η φόρτωση και η λειτουργία είναι επομένως όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και απλές και βολικές για το προσωπικό χειρισμού. Τέλος, η νέα γενιά της οικογένειας ZEISS PRISMO εντυπωσιάζει με πολυάριθμες εργονομικές καινοτομίες, όπως ένας λεπτότερος πίνακας ελέγχου με ειδική βάση για καλύτερο χειρισμό των τεμαχίων και συνολικά βελτιωμένη προσβασιμότητα.

Με το ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis με λειτουργία επιτάχυνσης ZEISS CMM για αεροδιαστημικές εφαρμογές, η Starrag εστιάζει στην περαιτέρω μακροπρόθεσμη επιτυχία στη διασφάλιση της ποιότητας. Για την εταιρεία, δεν είναι μόνο θέμα επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για ένα συγκεκριμένο τεμάχιο εργασίας. "Πρέπει να είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα και τα δεδομένα" και στη συνέχεια "να τα συζητήσουμε με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες μας", λέει ο Ziltener. Με το λογισμικό ZEISS CALYPSO, το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηρίζει την απλή τεκμηρίωση και οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων, ακόμη και από μη ειδικούς. Η πολυεπίπεδη αντίληψη του λογισμικού ZEISS CALYPSO καθιστά αυτές τις λειτουργίες προσιτές σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Ταυτόχρονα, το λογισμικό προσφέρει επίσης πιο λεπτομερείς επιλογές για πιο εξειδικευμένους χρήστες. Συμπέρασμα: Η Starrag έχει ήδη θέσει νέα πρότυπα στη διασφάλιση ποιότητας με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Η στενή συνεργασία με τη ZEISS, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών, προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης για το μέλλον.

Περισσότερα νέα

Μείνετε ενήμεροι για τον δυναμικό κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ηλεκτροκίνησης! Αποκτήσ...

Διαμάντια για μετρολόγους

Θέλετε έναν ανιχνευτή που δεν εμφανίζει καμία συσσώρευση υλ...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Για βαριά, μεγάλα και ογκώδη εξαρτήματα


Πεδίο εφ...

Ψηφιακή εκδήλωση από 15 έως 19 Απριλίου 2024

Η θερμοκρασία επηρεάζει όλα τα εξαρτήματα που εμπλέκονται στη διαδικασία μέτρησης. Η διαφορετική...

Το ZEISS PRISMO είναι ένα από τα &p...