Κατάλογος
Κατάλογος

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

11.09.2024 01:09

Φυσική που μπορείτε να αγγίξετε: Με αποσβεστήρες ασφαλείας από την ACE στον μακρύτερο μοχλό

Στο Ελβετικό Κέντρο Επιστημών Technorama, 500 πειραματικοί σταθμοί προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά φαινόμενα της φύσης και της τεχνολογίας. Η ομάδα σχεδιασμού από το Winterthur συνεργάστηκε με την BIBUS AG και την ACE Stoßdämpfer GmbH για να βρει την καταλληλότερη απόσβεση στο σημείο περιστροφής για μια μεγάλη κούνια που επιτρέπει στους επισκέπτες να βιώσουν άμεσα τις δυνάμεις μόχλευσης.

Technorama: εμπειρία φυσικών και τεχνολογικών φαινομένων από πρώτο χέρι στο Winterthur

Το Winterthur βρίσκεται στη βόρεια Ελβετία και είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη στο καντόνι της Ζυρίχης, η Winterthur ήταν κάποτε μια σημαντική βιομηχανική τοποθεσία και σήμερα είναι γνωστή πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας ως κέντρο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής με τα 16 μουσεία της. Το Ελβετικό Κέντρο Επιστημών Technorama διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο εδώ. Αυτό το μουσείο επιτρέπει την άμεση εμπειρία με εκατοντάδες φαινόμενα από τη φύση και την τεχνολογία, καθώς οι επισκέπτες καλούνται να βάλουν ένα χεράκι στους πειραματικούς σταθμούς, να βιώσουν φυσικά φαινόμενα με όλες τους τις αισθήσεις και να χειριστούν εκθέματα προκειμένου να κατανοήσουν κυριολεκτικά τον κόσμο. Μπορείτε να αγγίξετε, να παίξετε και να πειραματιστείτε με τα πάντα στο Technorama. Το άγγιγμα ενθαρρύνεται επομένως ρητά σε αυτό το μουσείο και η μάθηση στο Κέντρο Επιστημών πραγματοποιείται μέσω του παιχνιδιού, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε με καλό είτε με κακό καιρό. Η ελβετική κοινωνία Pro Technorama, η ένωση υποστηρικτών αυτού του Κέντρου Επιστημών, μετρά περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ετησίως και είναι υπερήφανη που έχει περισσότερους από τους μισούς επισκέπτες όλων των μουσείων της πόλης Winterthur. Στο ίδιο το Κέντρο Επιστημών, μια ομάδα με κίνητρα που ξεπερνά τα 100 άτομα διεγείρει την περιέργεια και τον ενθουσιασμό για την επιστήμη και την τεχνολογία με μια συνεχή ροή νέων εκθεμάτων και εργαστηρίων από το 1982.


Το έκθεμα κάνει τις δυνάμεις μόχλευσης απτές στον καθαρό αέρα

"Είναι το μείγμα που κάνει την έλξη. Εκτός από τις διαδραστικές εκθέσεις για τα φυσικά φαινόμενα, υπάρχουν θεαματικές παρουσιάσεις, επιδείξεις και μια συναρπαστική σειρά εργαστηρίων για τη βιολογία, τη χημεία και τη φυσική. Σε συνολικά επτά εργαστήρια, μπορείτε να πειραματιστείτε ανεξάρτητα με την υποστήριξη ειδικών και, ανάλογα με την εποχή, να ξεσκάσετε πριν ή μετά στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μας", εξηγεί η Juliana Campos, επικεφαλής επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Technorama. Το τελευταίο είναι εφικτό τους καλοκαιρινούς μήνες, για παράδειγμα, σε ένα έκθεμα όπου οι επισκέπτες μπορούν κυριολεκτικά να καθίσουν στον μακρύτερο μοχλό. Πρόκειται για μια ειδική κατασκευή μιας κούνιας στην οποία ένα άτομο μπορεί να σηκώσει μέχρι και τρία άλλα άτομα, ακόμη και αν είναι πολύ βαρύτερα μαζί. Προκειμένου να βιώσουν τις δυνάμεις από πρώτο χέρι, το άτομο που βρίσκεται στον μακρύτερο μοχλό μπορεί να τραβήξει μια πλάκα καθίσματος που μπορεί να μετακινηθεί τρία μέτρα στη σωστή θέση και στη συνέχεια να κρατήσει υπό έλεγχο έναν, δύο ή και τρεις αντιπάλους που κάθονται στον κοντύτερο μοχλό, οι οποίοι μπορεί να είναι βαρύτεροι, σε ισορροπία ή ψηλότερα. Καθώς αυτό είναι συχνά πιο ζωηρό από ό,τι σε ένα εργαστήριο ή μια αίθουσα διδασκαλίας, η ομάδα με επικεφαλής τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Jürg Oppliger προσπάθησε να σχεδιάσει αυτό το έκθεμα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και ανθεκτικό. Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή στο σχέδιο (Εικ. 1) είναι οι συμπαγείς δοκοί και η λεπτή αλλά στιβαρή δικτυωτή δομή των μοχλοβραχιόνων. Ως υπάλληλος του εργαστηρίου Technorama και σχεδιαστής της κούνιας, ο Simon Michel παρείχε υδραυλικά βιομηχανικά αμορτισέρ στο σημείο περιστροφής της κατά τη διάρκεια μιας από τις φάσεις σχεδιασμού για την άμεση επιβράδυνση των δυνάμεων που ασκούνται στις δύο δοκούς διαφορετικού μήκους. Πρόσθεσε επίσης έναν αποσβεστήρα στερεάς κατάστασης ως στοιχείο ασφαλείας για το στοπ (Εικ. 2), έτσι ώστε τόσο τα άκρα της κούνιας όσο και η ίδια η κούνια να επιβιώσουν άθικτα από τα πιο άγρια πειράματα ανύψωσης.

Δίνοντας στον ταλαντωτή τον κατάλληλο αποσβεστήρα

Ο Simon Michel αναφέρει τη φάση δοκιμών του εκθέματος, κατά την οποία οι τεχνικοί εξόπλισαν αρχικά την κατασκευή στα σημεία περιστροφής αποκλειστικά με αποσβεστήρες στερεάς κατάστασης. Αυτοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς όσον αφορά τη μετρούμενη απόσβεση, η οποία εκδηλωνόταν κυρίως με κούνημα. "Ως αποτέλεσμα, παρατηρήσαμε υπερβολικές ροπές στα στηρίγματα στην τελική θέση και στη συνέχεια αποφασίσαμε να βελτιώσουμε την απόσβεση για να κάνουμε την εμπειρία της διαδρομής πιο ομαλή για τους επισκέπτες και πιο βιώσιμη για τον σχεδιασμό μας", θυμάται. Το γεγονός ότι τα υδραυλικά βιομηχανικά αμορτισέρ που εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στο σχέδιο σχεδιασμού δεν χρησιμοποιήθηκαν στο Winterthur οφείλεται στους ειδικούς απόσβεσης της BIBUS AG, τους οποίους κάλεσε ο Simon Michel μετά από έρευνα στο Διαδίκτυο.

Ο ελβετικός όμιλος BIBUS είναι γνωστός ως προμηθευτής υδραυλικών και πνευματικών συστημάτων κίνησης και ελέγχου, καθώς και ολοκληρωμένων συστημάτων. Η εταιρεία από το Fehraltorf στο Oberland της Ζυρίχης πωλεί επίσης υδραυλικά και πνευματικά εξαρτήματα γνωστών προμηθευτών και τα προσφέρει για ειδικές μηχανές ή ειδικά σχέδια, όπως στην περίπτωση του ελβετικού επιστημονικού κέντρου Technorama, σε οποιαδήποτε ποσότητα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Για βιομηχανικά αμορτισέρ και παρόμοια εξαρτήματα, η εταιρεία βασίζεται εδώ και δεκαετίες σε λύσεις της ACE Stoßdämpfer GmbH στη Γερμανία. Ο Michael Weber, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας απόσβεσης της BIBUS AG, και οι συνάδελφοί του από το τμήμα τεχνικών πωλήσεων της ACE στο Langenfeld συνεργάζονται πάντα στενά. Σε αυτή την περίπτωση, ζητήθηκε η γνώμη του Christoph Berning από τις τεχνικές πωλήσεις της ACE. Ο ίδιος θυμάται: "Βρίσκουμε αυτή την εφαρμογή πολύ ελκυστική επειδή επιτρέπει στην ομάδα-στόχο των παιδιών και των νέων κυρίως να εξερευνήσουν τους νόμους της μόχλευσης με παιγνιώδη τρόπο. Σε σύγκριση με τις άλλες καθημερινές μας εργασίες, αυτή η εφαρμογή ήταν επίσης αντισυμβατική όσον αφορά τον σχεδιασμό των στοιχείων απόσβεσης" Αυτό οφείλεται κυρίως στην ιδιαιτερότητα που ήδη αναφέρθηκε εν συντομία ότι ο σχεδιασμός διαθέτει τρία καθίσματα με κοντό μοχλοβραχίονα στη μία πλευρά και ένα κάθισμα με μακρύ μοχλοβραχίονα στην άλλη, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους απόσταση να μπορεί ακόμη να ρυθμιστεί προκειμένου να επιμηκυνθούν ή να κοντύνουν οι μοχλοβραχίονες. Αυτό καθιστούσε δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό της απόσβεσης στα σημεία περιστροφής, επειδή υπήρχαν πάρα πολλές μεταβλητές. Έτσι, πραγματοποιήθηκε χωρίς άλλη καθυστέρηση μια ομαδική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Simon Michel από το Επιστημονικό Κέντρο και το δίδυμο ACE-BIBUS Berning-Weber συζήτησαν διάφορες επιλογές απόσβεσης και ποιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να επιτευχθεί καλύτερα από την απόσβεση. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ένα ορισμένο ποσό απόσβεσης και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος της διάχυσης της ενέργειας, προκειμένου να προστατευθεί η κατασκευή, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρείται αρκετή ενέργεια στο σύστημα, ώστε να είναι δυνατή η εμπειρία του bobbing και να διατηρείται ο παράγοντας διασκέδασης.


Περισσότερα νέα

Η ACE Stoßdämpfer GmbH προσφέρει π&la...

Ό,τι είναι οι κασκαντέρ για τους αστέρες του κινηματογράφου, είναι οι δομικοί αποσβεστήρες TUBUS...

Η ψηφιοποίηση και η προσέγγιση της λιτής διαχείρισης θεωρούνται ως μια ευπρόσδεκτη θεραπεία αδυνα...