Paul Vahle GmbH & Co. KG
Paul Vahle GmbH & Co. KG
08.06.2026 01:06
Μια ευέλικτη λύση τροφοδοσίας από την ξηρά για πλωτούς τερματικούς σταθμούς πορθμείων, η οποία παρέχει τροφοδοσία ρεύματος χωρίς εκπομπές ρύπων ενώ τα πλοία είναι αγκυροβολημένα. Το σύστημα συνδυάζει ισχύ, έλεγχο και μετάδοση δεδομένων.
Η VAHLE ανέπτυξε μια κινητή λύση τροφοδοσίας ξηράς για τα πορθμεία που διαχειρίζεται η HADAG Seetouristik und Fährdienst AG στο λιμάνι του Αμβούργου. Το σύστημα επιτρέπει την τροφοδοσία των πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές ρύπων κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους. Ο πάροχος συστημάτων για κινητές βιομηχανικές εφαρμογές σχεδίασε την υποδομή ειδικά για πλωτούς τερματικούς σταθμούς πορθμείων στον Έλβα, διασφαλίζοντας ότι αντισταθμίζει τις κινήσεις που προκαλούνται από παλίρροιες και ρεύματα.
"Μελλοντικά, η λύση τροφοδοσίας από την ξηρά θα αντικαταστήσει τις γεννήτριες επί των πλοίων, ενώ τα πλοία είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις εκπομπές και τον θόρυβο κατά τη διάρκεια των λιμενικών εργασιών", λέει ο Olaf Biesterfeldt, αντιπρόσωπος πωλήσεων για τη Βόρεια Γερμανία της VAHLE.
Ο στόλος της HADAG αποτελείται από 27 πλοία και συνδέει βασικούς κόμβους δημόσιων μεταφορών, όπως το Landungsbrücken, το Blankenese και το Elbphilharmonie. Στο μέλλον, τα πορθμεία θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς γεννήτριες ντίζελ κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους. Η νέα υποδομή αναπτύσσεται στο πλαίσιο της επέκτασης της παροχής ενέργειας από την ξηρά στο λιμάνι του Αμβούργου και αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του τόπου για το κλίμα.
Η τεχνική υλοποίηση έθεσε ιδιαίτερες προκλήσεις: οι θέσεις ελλιμενισμού βρίσκονται σε πλωτές πλωτές εξέδρες, η θέση των οποίων μεταβάλλεται συνεχώς λόγω των παλιρροιών και των ρευμάτων. Ως αποτέλεσμα, τόσο το ύψος σύνδεσης όσο και η απόσταση μεταξύ του πλοίου και της υποδομής ποικίλλουν. "Αναπτύξαμε, επομένως, ένα κινητό σύστημα παροχής ρεύματος που φέρνει με ευελιξία τη σύνδεση στο εκάστοτε πλοίο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά ρεύματος", εξηγεί ο Biesterfeldt.
Η τεχνολογική βάση είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία της VAHLE: το λεγόμενο "σύστημα Stinger" δρομολογεί τη σιδηροτροχιά του αγωγού πάνω από το κεφάλι, μετακινώντας την έτσι έξω από το χώρο εργασίας. Έτσι αποφεύγονται οι κίνδυνοι σκοντάμματος, η τυχαία επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα και οι συγκρούσεις. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά για χώρους συντήρησης προαστιακών και υπόγειων σιδηροδρόμων, προσαρμόστηκε για θαλάσσια χρήση με τριφασική παροχή ρεύματος υψηλής απόδοσης. "Τα τριφασικά συστήματα μπορούν να μεταδώσουν σημαντικά υψηλότερη ισχύ από τα μονοφασικά συστήματα. Αυτό είναι ιδανικό για τις απαιτήσεις των σύγχρονων πλοίων", εξηγεί ο Biesterfeldt.
Το σύστημα που αναπτύχθηκε εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων κατά μήκος της πλωτής γέφυρας. Ένα κινητό καροτσάκι μεταφέρει τη σύνδεση ρεύματος ακριβώς στη θέση του αντίστοιχου πλοίου και αντισταθμίζει τις μετακινήσεις μεταξύ του πλοίου και της εξέδρας αποβίβασης. Η κύρια γραμμή μεταφοράς μεταφέρει ισχύ έως και 860 αμπέρ στα 400 βολτ, η οποία θα επιτρέψει τελικά και τη φόρτιση πλήρως ηλεκτρικών πλοίων. Εκτός από την παροχή ρεύματος, η λύση ενσωματώνει συστήματα ελέγχου και μετάδοσης δεδομένων που εξασφαλίζουν αξιόπιστη λειτουργία.
Μια άλλη βασική εστίαση ήταν ο πρακτικός χειρισμός στην καθημερινή λειτουργία των πορθμείων. Για να μειωθεί ο φόρτος εργασίας του προσωπικού των πλοίων, η VAHLE ενσωμάτωσε στο κινητό σύστημα βιομηχανικές ζυγαριές. Αυτοί υποστηρίζουν το βάρος των εξαρτημάτων σύνδεσης και επιτρέπουν στους χειριστές των πορθμείων να κατευθύνουν τη σύνδεση στην παροχή ρεύματος και να την προσδέσουν εκεί με ελάχιστη προσπάθεια. Ο Sergej Nickel, επικεφαλής του τμήματος Project Engineering της VAHLE, αναφέρει: "Το σύστημα πρέπει να αποδείξει την αξία του στην καθημερινή χρήση. Τα πληρώματα δεν θα πρέπει να χρειάζεται να σέρνουν βαριά καλώδια".
Για την υλοποίηση, η VAHLE συνεργάστηκε στενά με τον κύριο εργολάβο Actemium Cegelec Mitte GmbH. Ενώ η VAHLE ανέπτυξε και προμήθευσε την κινητή υποδομή για την τροφοδοσία, τον έλεγχο και τη μετάδοση δεδομένων, η Actemium ήταν υπεύθυνη για τη συνολική ηλεκτρική ολοκλήρωση και τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος από την πλευρά της ξηράς. "Η συνεργασία ήταν σαφώς δομημένη και βασίστηκε στη συνεργασία", λέει ο Nickel.
Τέσσερις θέσεις ελλιμενισμού στο λιμάνι του Αμβούργου είναι επί του παρόντος εξοπλισμένες με τη νέα τεχνολογία τροφοδοσίας ξηράς. Όσον αφορά το μέλλον, η σημασία αυτής της υποδομής θα συνεχίσει να αυξάνεται: από το 2027, η HADAG σχεδιάζει να αναπτύξει πλήρως ηλεκτρικά οχηματαγωγά πλοία, των οποίων οι μπαταρίες θα φορτίζονται ενώ τα πλοία είναι ελλιμενισμένα.
Τα συστήματα ηλεκτροδότησης ξηράς θεωρούνται βασικό μέτρο υποδομής για την απαλλαγή των λιμενικών μεταφορών από τον άνθρακα. Ενόψει της αυξανόμενης επέκτασης των πράσινων λιμένων, η VAHLE θεωρεί το έργο ως σημείο αναφοράς για παρόμοιες εφαρμογές σε διεθνή λιμάνια.
Ζωντανή επίδειξη ηλεκτροκίνητων AGV χωρίς επαφή σε λειτουργία...
14.12.2025 01:05
Το περιοδικό της εταιρείας VAHLEΜια φορά το χρόνο, το "VAHLE konkret" προσφέρει εμπνευσμένα άρθρα, συν...
03.12.2025 01:05
Γερμανική τεχνολογία υψηλής τεχνολογίας για τη βιομηχανία ημιαγωγών11.03.2024 00:00
Η VAHLE στην έκθεση LogiMAT 202402.12.2023 01:00
Η VAHLE γιορτάζει 111 χρόνια επιχειρηματικότηταςΗVAHLE γιορτάζει 111 χρόνια επιτυχημένης επιχειρηματικήςιστορίας